Χρήση εμποτισμένων διχτυών στην αποφυγή κητωδών στην παράκτια αλιεία

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΛΙΕΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΒΙΜΑΣΥΒ

ΚΒΕ

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Γεώργιος Μίνος

Καθηγητής
Εργαστήριο Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας - ΒΙΜΑΣΥΒ
Τμήμα Νοσηλευτικής
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας


Είναι Βιολόγος με διδακτορικό στην Βιολογία και Δυναμική των ιχθύων. Υπηρετεί ως Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με γνωστικό αντικείμενο “Βιοσυστηματική Βιομετρία”. Διαθέτει τριάντα τέσσερις (34) εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά με κριτές του SCI και δύο (2) κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία μετά από κρίση (edited books). Επίσης τρεις (3) εργασίες δημοσιευμένες σε περιοδικά χωρίς κριτές και ενενήντα τρείς (93) εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, εκ των οποίων τριάντα τέσσερις (34) σε Διεθνή Συνέδρια και πενήντα εννέα (59) σε Ελληνικά. Συμμετοχή στην επιμέλεια έκδοσης και μετάφρασης στην Ελληνική γλώσσα επτά (7) ξενόγλωσσων επιστημονικών βιβλίων (εκ των οποίων σε τρία από αυτά έχοντας την Γενική επιμέλεια και τον συντονισμό της έκδοσης). Επίσης, συμμετοχή στη συγγραφή ενός επιστημονικού βιβλίου. Αξιολογητής (referee) πενήντα πέντε (55) εργασιών προς δημοσίευση σε τριάντα ένα (31) διεθνή περιοδικά του Science Citation Index (SCI). Μέλος του editorial board ως Review Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού ‘Frontiers in Marine Science’ στο section ‘Marine Fisheries, Aquaculture and Living Resources’. Απασχολήθηκε ως έμμισθος Ερευνητής – Επιστημονικός Συνεργάτης σε είκοσι έξι (26) ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους και ήταν Επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά (7) ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε δύο (2) προγράμματα ‘Συνεχιζόμενης Κατάρτισης και Προώθησης της Απασχόλησης’.
Είναι διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου “Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας” στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (2021-2024).
Στο CetaNets έχει τον επιστημονικό και διοικητικό συντονισμό του έργου συνολικά και είναι και επιστημονικός υπεύθυνος για το υποέργο του ΔΙΠΑΕ.



Κώστας Γκάνιας

Αναπληρωτής Καθηγητής
Εργαστήριο Ιχθυολογίας
Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Είναι Βιολόγος με διδακτορικό στην βιολογία των ψαριών. Υπηρετεί ως Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Υπήρξε διδακτορικός υπότροφος του ΙΘΑΒΙΚ στο Ηράκλειο και μεταδιδακτορικός υπότροφος του ερευνητικού κέντρου IPΙMAR στη Λισαβόνα ενώ έχει μετεκπαιδευτεί σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Το ερευνητικό του έργο αφορά κυρίως την αναπαραγωγή των ψαριών, τη χρονική και χωρική δυναμική των ιχθυοπληθυσμών και την αειφορική ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα έχοντας το συντονισμό 13 εξ αυτών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI και έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου “Biology & Ecology of Sardines & Anchovies”. Έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις και έχει δώσει διαλέξεις σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Στο έργο CetaNets είναι επιστημονικός υπεύθυνος για το υποέργο του ΑΠΘ.



Θεόδωρος Κοσμάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας


Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με διδακτορικό στον υπολογιστικό ηλεκτρομαγνητισμό. Υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας στο αντικείμενο της Ηλεκτροκίνησης και των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων. Το έτος 2005 έλαβε υποτροφία μεταδιδακτορικής έρευνας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη μεθοδολογιών για την εκτίμηση παραμέτρων μπαταριών, η μελέτη ηλεκτρικών διαδρομών ισχύος ιδιαίτερα σε οχήματα μικρής κλίμακας και υποβρύχια οχήματα παρατήρησης (observation remotely operated underwater vehicles). Ασχολείται ενεργά με τα προγράμματα Erasmus και Erasmus Plus, είτε ως συντονιστής (Powering the Future with Electric and Human Powered Vehicles, EDRIVETOUR - bEyonD the boRder of electrΙc VEhicles: an advanced inTeractive cOURse) είτε ως εταίρος (SMARTSEA - MSc on Smart Maritime & Surveying Systems, TERRATECH - MSc on Smart Agriculture Technologies), έχοντας λάβει βραβείο ποιότητας από το ΙΚΥ για το συντονισμό Εντατικού Προγράμματος. Δραστηριοποιείται, επίσης, στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων μικρής κλίμακας (επιφανείας, αέρια, υποβρύχια) για διάφορες εφαρμογές.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Μαρία Γκαραγκούνη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΕ-4 & ΠΕ-5


Είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη θαλάσσια βιολογία και την οικολογία των δελφινιών από το Πανεπιστήμιο του Cork της Ιρλανδίας. Συμμετέχει στην εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διχτυών καθώς και στη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων του έργου.



Φοίβος-Αλέξανδρος Μουχλιανίτης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΕ-3 & ΠΕ-4


Είναι Βιολόγος με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Υδροβιολογία και τις Υδατοκαλλιέργειες και διδακτορικό στην αναπαραγωγική βιολογία ιχθύων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αναπαραγωγική βιολογία ιχθύων (πελαγικών και εσωτερικών υδάτων) και στη διαχείριση ιχθυοπληθυσμών. Έχει συνεργαστεί με αρκετά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει ολοκληρώσει δύο περιόδους πρακτικής άσκησης σε Ινστιτούτα του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει έντεκα δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και δεκαέξι παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει στην ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο, την καταγραφή και εισαγωγή των δεδομένων σε Η/Υ, στη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων του έργου και στη συγγραφή των εκθέσεων προόδου.



Καλλιόπη Κράβαρη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕ-2 & ΠΕ-3


Η Δρ. Καλλιόπη Κράβαρη είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Δι.Πα.Ε). Παράλληλα, είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου είναι μέλος του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων της Σχολής Πληροφορικής και συνεργαζόμενο διδακτικό προσωπικό στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Ελλάδα. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος (Υποτροφία ΙΚΥ) και διδακτορικού Τεχνητής Νοημοσύνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Πληροφορικής (2015). Έλαβε πτυχίο BSc (2007) και μεταπτυχιακό MSc (2009) στην πληροφορική, με κατεύθυνση τα Πληροφοριακά Συστήματα, και στη Θεολογία (2016) από το ΑΠΘ. Παρακολούθησε επίσης το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης (ΕΠΠΑΙΚ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (2016). Είναι μέλος της ΕΕΤΝ (Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης) και της Έδρας της UNESCO για τη Διατήρηση και τον Οικοτουρισμό των Παρόχθιων και Δελταϊκών Οικοσυστημάτων, Δι.Πα.Ε. ενώ είναι και αναπλ. διευθύντρια του εργαστηρίου «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» (ASSIST) Δι.Πα.Ε. Συμμετείχε σε 19 ερευνητικά και διοικητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει 11 εργασίες σε περιοδικά, 1 κεφάλαιο βιβλίου και 29 εργασίες σε συνέδρια, λαμβάνοντας περισσότερες από 300 αναφορές (h-index 7). Έλαβε επίσης δύο βραβεία καλύτερης εργασίας, ένα τιμητικό βραβείο καθώς και δύο βραβεία αριστείας από το ΑΠΘ. Είναι κριτής σε περιοδικά και συνέδρια, συμμετέχει σε επιτροπές συνεδρίων ενώ είναι θεματική επιμελήτρια σε περιοδικό sustainability και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ακαδημαϊκά φεστιβάλ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τους Ευφυείς Πράκτορες, τα Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα και τον Σημασιολογικό Ιστό. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για θέματα ευφυών πολυπρακτορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, διαχείριση αξιοπιστίας, ευφυών πρακτόρων στο ΔτΠ, Αναπαράσταση Γνώσης and Συλλογιστικής, Λογική, Προγραμματισμού με κανόνες και οντολογίες. Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει στην υποστήριξη του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και την δημιουργία ιστοσελίδας.



Χριστόδουλος Μίνος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕ-2 & ΠΕ-3


Είναι φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συμμετέχει ως υπεύθυνος της υποομάδας του σασί, στην Formula Student Team –Democritus Racing Team. Γνωρίζει τη χρήση του λογισμικού παραμετρικού σχεδιασμού Solid Works 3DC AD και του λογισμικού για την προσομοίωση ρευστών Ansys. Διαθέτει δίπλωμα δύτη ανοιχτής θάλασσας (PADI Junior Open Water Diver). Έχει διακριθεί σε μαθητικούς διαγωνισμούς (ΚΑΓΚΟΥΡΟ – 2012, Σχολικός διαγωνισμός φωτογραφίας – 2017, European Union Science Olympiad (EUSO) – 2018). Επιλέγει να συμμετέχει στα καλοκαιρινά προγράμματα στο Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά (Center for Talented Youth – CTY Greece at Anatolia College by John Hopkins University) το 2015 και το 2016. Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει στην ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο, την καταγραφή και εισαγωγή των δεδομένων σε Η/Υ.



Αλεξάνδρα – Ευαγγελία Κρητικού

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕ-2 & ΠΕ-3


Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Γνωρίζει τη χρήση του λογισμικού παραμετρικού σχεδιασμού SolidWorks 3D CAD με πτυχίο CSWA (Certified SolidWorks Associate). Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα SMARTSEA MSc ως τεχνικό προσωπικό στα πλαίσια της αναβάθμισης του μετρητικού συστήματος ενός υποβρύχιου οχήματος κλάσης παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς των εργαστηριακών διαλέξεων. Είναι μέλος του εργαστηρίου Συστήματα Ενέργειας και έχει ασχοληθεί με την αναβάθμιση και κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η πτυχιακή της εργασία περιλάμβανε τον σχεδιασμό και δημιουργία ενός μετρητικού συστήματος, εξοπλισμένο απο ενα σύμπλεγμα αισθητήρων για την παρακολούθηση και ανάλυση της ποιότητας των υδάτων σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, έχει εξαιρετικές γνώσεις σε μικροκολλήσεις και μικροελεγκτές. Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει στην ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο, την καταγραφή και εισαγωγή των δεδομένων σε Η/Υ.



Είναι Ιχθυολόγος Τ.Ε. με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Υδατοκαλλιέργειες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Είναι αλιέας, ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους παράκτιας αλιείας, με πολυετή, επαγγελματική, εμπειρία (Φεβρουάριος 1991 έως σήμερα) στις κυριότερες μεθόδους αλιείας στη χώρα μας, κυρίως της παράκτιας αλλά και ως εργαζόμενος στη μέση αλιεία (μηχανότρατα και γρι-γρι). Είναι επίσης επαγγελματίας αυτοδύτης με περισσότερες από 5.000 ώρες καταδυτικών εργασιών, κυρίως σε αλιεία οστράκων. Διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2001 με Φεβρουάριο 2012) ως εργαστηριακός συνεργάτης, με το Εργαστήριο Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής και Βιομετρίας του ΔΙΠΑΕ και το εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ ως συνεργάτης σε πλήθος ερευνητικών έργων, όπως ECO-SEPIA (ανάπτυξη πρότυπης μεθόδου αλιείας της σουπιάς με τη χρήση παγίδων), COATFISH (χρήση υλικών εμποτισμού σε αλιευτικά εργαλεία της παράκτιας αλιείας) και CETA.NET (Χρήση εμποτισμένων διχτυών στην αποφυγή κητωδών στην παράκτια αλιεία). Έχει συμμετάσχει, ως μέλος επιστημονικής ομάδας, σε 2 ωκεανογραφικά ταξίδια με το υδρογραφικό σκάφος Πυθέας υπηρετώντας στο τμήμα Ωκεανογραφίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και σε 3 ερευνητικά προγράμματα του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Έχει περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος ΕΔΠ του Προγράμματος CLLD/LEADER νομού Θεσσαλονίκης, γραμματέας του αλιευτικού συλλόγου “Θερμαϊκός” δήμου Θερμαϊκού και μέλος τοπικού συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας.



Η επιχείρηση Δίοπας Α.Ε. είναι μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας διχτυών που εξειδικεύεται στο δίχτυ και τις κατασκευές του. Εδρεύει στη βιοτεχνική περιοχή της Νέας Μηχανιώνας έξω από τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτάσεως 10.000 τ.μ. Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Χρήση εμποτισμένων διχτυών στην αποφυγή κητωδών στην παράκτια αλιεία» και σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, έχει προχωρήσει στην κατασκευή πειραματικών απλαδιών διχτυών (gillnets) για την παράκτια αλιεία εμποτισμένα με νέα καινοτόμα υλικά με σκοπό την απώθηση των δελφινιών και την μείωση των επιθέσεων σε αυτά.



Το εργαστήριο Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας - ΒΙΜΑΣΥΒ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αποτελείται από μία αίθουσα εμβαδού 60 m2 στον πάνω (1ο) όροφο του κτιρίου της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη στην Σίνδο. Η αίθουσα διαθέτει έξι (6) πάγκους εργασίας, όπου ο κάθε πάγκος έχει ανεξάρτητη παροχή ρεύματος που προστατεύεται από αντιυπερτασικό και αντιηλεκτροπληξιακό. Σε κάθε πάγκο υπάρχουν δύο θέσεις για σύνδεση στο διαδίκτυο, σκαμπό και καρέκλες για την εργασία των ερευνητών στους πάγκους.

https://www.youtube.com/watch?v=gwUBa1wouAg

Για τις ανάγκες του ερευνητικού έργου «Χρήση εμποτισμένων διχτυών στην αποφυγή κητωδών στην παράκτια αλιεία», διατέθηκε από το ΒΙΜΑΣΥΜ ο χώρος (πάγκοι, κλπ.) και ο εξοπλισμός (καταψύκτες, ζυγοί, όργανα ανατομίας, μικροσκόπια – στερεοσκόπια) για την πραγματοποίηση ορισμένων από τις βιομετρικές αναλύσεις. Το αλίευμα από τις δειγματοληψίες διαχωρισμένο ανά αλιευτικό εργαλείο (λευκή σακούλα τοποθετούνταν το αλίευμα των απλών (Plain) διχτυών, σε γαλάζια σακούλα το αλίευμα των καυτερών (Spicy) διχτυών και σε ροζ-κόκκινη σακούλα το αλίευμα των μεταλλικών (Metal) διχτυών) μεταφερόταν μέσα σε πάγο σε ισοθερμικά δοχεία στο εργαστήριο ΒΙΜΑΣΥΒ όπου και αποθηκεύονταν σε καταψύκτες. Ακολούθως πραγματοποιούνταν: 1) αναγνώριση των ειδών ψαριών, 2) ταξινόμηση και καταμέτρηση του αριθμού των ψαριών ανά είδος, 3) βιομετρικές αναλύσεις για κάθε άτομο (μέτρηση ολικού, μεσουραίου και σταθερού μήκους σώματος, ύψους κεφαλής, ολικού βάρους σώματος, βάρους γονάδων, καθαρού βάρους σώματος), 4) αναγνώριση φύλου για κάθε άτομο, και 5) εκτίμηση της αναπαραγωγικής κατάστασης (στάδιο γεννητικής ωριμότητας) κάθε ατόμου ψαριού.
Επίσης, το εργαστήριο διέθετε φορητό εργαστηριακό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις δειγματοληψίες πεδίου για την καταγραφή των φυσικοχημικών παραμέτρων του θαλασσινού νερού (θερμοκρασία, αγωγιμότητα, αλατότητα).
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που αποκτήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου (υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα ROUV, υποβρύχια φωτογραφική μηχανή actioncam) αποθηκεύονταν, συντηρούνταν και επισκευάζονταν στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.

KBE



Το Κέντρο Βιολογικών Εφαρμογών (ΚΒΕ) βρίσκεται στο Αγγελοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Σημαντικό μέρος του ερευνητικού έργου, όπως η διαλογή και συστηματική ταξινόμηση των αλιευμάτων, οι βιομετρικές αναλύσεις, η αποθήκευση και οι συντηρήσεις των αλιευτικών εργαλείων, συντελείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο του ΚΒΕ.
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι επαρκώς εξοπλισμένος για μελέτες αλιευτικής έρευνας με όλα τα απαραίτητα όργανα (ιχθυόμετρα, ζυγούς ακριβείας, εξοπλισμό ανατομίας) και συσκευές συντήρησης αλιευμάτων (καταψύκτες, ψυγεία πάγου, κτλ). Μεγάλο πλεονέκτημα του ΚΒΕ είναι η εγγύτητα του στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγγελοχωρίου στο οποίο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό των εκφορτώσεων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου.

INNOVATION
Με τη χρηματοδoτηση

Φορέας υλοποίησης Εργαστήριο Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας,
Τμήμα Νοσηλευτικής, ΔΙΠΑΕ